ترجمه
اگر نیكى كنید به خودتان نیكى كردهاید واگر بدى كنید (باز هم) به خود بد كردهاید. پس همین كه وعدهى (فسادگرى) دوّم فرا رسد (جنگجویان نیرومند و مؤمن را براى قلع وقمع شما مىفرستیم) تا سیماى (نظامى وعزّت دنیوى) شما را زشت نمایند و(براى گرفتن قدرت) به مسجدالاقصى وارد شوند، همان گونه كه بار نخست وارد شدند وتا آنچه را زیر سلطه درآوردهاند، به سختى ویران كنند.
نکته ها
آنچه در حوادث تاریخى اهمیّت داشته و موجب سازندگى مىشود، عبرتها و درسهاى آن است، نه جزئیات حوادث. ماجراى تارومار شدن مستكبران یهود به دست بندگان مؤمن خدا كه در دو آیهى اخیر بیان شده، براى این است كه بگوید: استكبار وكفر، بىپاسخ نیست. چون همین هدف كلّى و تربیتى مقصود بوده است، لذا آیه به ذكر جزئیات درگیرى و نفرات و سلاح نپرداخته است، مثل داستان حضرت یوسف علیه السلام كه چون هدف تربیتى و عفاف آموزى دارد، خیلى از جزئیّات داستان، حتّى نام زلیخا نیز مطرح نشده است.
گرچه بعضى تفاسیر، استكبار و فساد یهود و قلع و قمع شدن آنان را در دو نوبت، به افرادى در گذشتههاى دور یا نزدیك نسبت دادهاند و مسجدالاقصى در طول چند هزار سال، بارها شاهد حوادث و خاطرات تلخ بوده است، ولى شاید با توجّه به آیات وروایات، باید منتظر تجاوز و استكبار اسرائیل در آینده و ریشه كن شدن آنان از سوى بندگان صالح خدا باشیم. چنانكه از ظاهر آیهى 5 و 6 بر مىآید، كه هنوز چنین فساد گستردهاى در زمین از طرف بنىاسرائیل وچنین قلع و قمع مهمى توسط مردان خدا انجام نشده است.(31)
روایات متعدّدى كه در ذیل این آیه در تفاسیر آمده است، برخى نابودى یهودیان متجاوز را به قبل از قیام حضرت مهدى علیه السلام توسط انقلابیون مؤمن دانسته است، كه شمشیرهاى خود را بر دوش نهاده، تا مرز شهادت پیش مىروند و زمینهساز حكومت جهانى حضرت مهدىعلیه السلام مىشوند. و برخى وقوع آن را در زمان ظهور امام زمان دانسته كه متجاوزان یهود، قلع و قمع خواهند شد.(32)
پيام ها
1- نیكى و بدى ما، به خداوند سود یا زیانى نمىرساند بلكه نتیجه آن به خود ما باز مىگردد. «اِن اَحسنتم اَحسنتم لانفسكم و اِن أسأتم فلها»
2- اوّل باید از نیكىها دم زد، سپس از بدىها. «اِن احسنتم... اِن اسأتم»
3- انسان در انتخاب و چگونگى عمل خویش، آزاد است. «اِن احسنتم... اِن اسأتم»
4- فراز ونشیبهاى تاریخ ونابودى یهود بدنبال بلندپروازى آن، بر پایه قانون و سنّت الهى مىباشد. «اِن احسنتم احسنتم...»
5 - مساجد، پیوسته پایگاه قدرت ادیان و سمبل قدرت بوده و آزاد كردن مساجد از سلطهى كفار از وظائف مؤمنان است. براى سركوب یهودیان متجاوز، مردان خدا وارد بیت المقدّس مىشوند، چنانكه مسلمانان با فتح مكّه وارد مسجدالحرام شدند. «لیدخلوا المسجد»
6- براى تقویت حق، قلع و قمع مستكبران لازم است. «و لیتبّروا ما علوا تتبیرا»